מחלות חניכיים

מחלות חניכיים


מחלת חניכיים

במצב בריאות, שורש השן מוקף עצם שתומכת בשיניים ואחראית ליציבותן. החניכיים הן שכבה חיצונית ורדרדה של רקמה רכה המכסה את העצם (הרקמה הקשה), וזה החלק הנראה בחלל הפה. 
הגורם העיקרי למחלות חניכיים הוא רובד החיידקים (פלאק) הנוצר בקביעות על פני השיניים והחניכיים. רובד שאינו מוסר ע"י ניקוי יומיומי הופך למשקע מחוספס הנקרא אבנית השן. החיידקים המצטברים מפרישים רעלנים הגורמים להיווצרות דלקת, והורסים את רקמות החניכיים התומכות בשיניים. לאורך זמן, רובד החיידקים חודר לעומק ולאורך משטח השורש, יוצר "כיס" פריודונטלי בין החניכיים לשן, שפוגע ברקמות החיבור ועלול לגרום לנזק בלתי הפיך לחניכיים, לעצם התומכת בשן ולשן עצמה. בהיעדר טיפול, השיניים מאבדות את יציבותן, וניידותן מתגברת עד לנשירתן.

לקבלת מידע נוסף אודות טיפול במחלות חניכיים בכפר סבא חייגו עכשיו 09-7423435 או צרו עמנו קשר דרך האתר ואנחנו נשמח לעמוד לשירותכם.

סוגי המחלות

דלקת חניכיים (Gingivitis)
זוהי הצורה הקלה של מחלות החניכיים. ג'ינג'יביטיס הינה דלקת שטחית של הרקמות החניכיים הרכות, ללא איבוד אחיזה של השיניים. הדלקת נגרמת ע"י הרובד החיידקי. במצב זה החניכיים אדומות, נפוחות ומדממות. מצב זה מלווה בתסמיני כאב, בעוצמות שונות. צורה זו של מחלת חניכיים הינה הפיכה בעזרת טיפול תחזוקתי ע"י שיננית ושמירה על היגיינה ביתית ברמה גבוהה.
 
פריודונטיטיס מתונה (MILD/MODERATE CHRONIC PERIODONTITIS)
זוהי הצורה הנפוצה של מחלת החניכיים המתבטאת בדלקת ברקמות התומכות בשיניים, באובדן תמיכת העצם ומאופיינת בכיסי חניכיים ובנסיגת חניכיים. כותרת השן נראית ארוכה יותר עקב נסיגת החניכיים בעקבות אובדן הרקמות התומכות בשן. המחלה נפוצה בעיקר במבוגרים אך נראית בכל גיל, ההרס הולך ומצטבר ולכן שיעורה עולה עם הגיל. התקדמות אובדן התאחיזה איננו אחיד. לעתים הוא איטי ולעתים מופיעות תקופות של הרס מהיר . חוסר טיפול בשלב המחלה ההתחלתי עלול לגרום להחמרת המחלה. בשלב זה הטיפול הינו טיפול פריודונטלי שמרני אשר תפקידו למנוע את המשך התקדמות המחלה.
 
פריודונטיטיס מתקדמת (SEVERE CHRONIC PERIODONTITIS)
מחלה זו הינה הצורה החמורה יותר של מחלת החניכיים המאופיינת בתסמיני פריודונטיטיס מתונה ובנוסף גורמת לניידות שיניים, תזוזת שיניים ממקומן, ופתיחת מרווחים בין השיניים. חשוב להבין, כי אובדן שיניים אינו חלק מתהליך ההזדקנות, אלא נגרם במרבית המקרים, ממחלת חניכיים שאינה מטופלת. בשלב זה הטיפול ההתחלתי הינו טיפול פריודונטלי שמרני אשר תפקידו למנוע את המשך התקדמות המחלה. לעתים נדרשת גם התערבות כירורגית.

פריודונטיטיס אגרסיבית (AGGRESSIVE PERIODONTITIS)
מחלת חניכיים באנשים בריאים, בדר"כ המופיעה בצעירים המתאפיינת בהרס מהיר ואובדן של העצם התומכת בשיניים. למחלה קשר גנטי משפחתי . בשלב זה הטיפול ההתחלתי הינו טיפול פריודונטלי שמרני אשר תפקידו למנוע את המשך התקדמות המחלה ולעתים נדרשת גם התערבות כירורגית.

רצסיות (RECESSIONS)
נסיגת חניכיים (רצסיה) הינה תופעה נפוצה המאופיינת ע"י חשיפה של פני שטח השורש עקב תזוזה של שולי החניכיים לכיוון השורש ושכיחה בעיקר בצעירים. הסיבות העיקריות לנסיגת חניכיים הן צחצוח אגרסיבי, חניכיים דקות, הצטברות חיידקים ודלקת, נסיגת חניכיים כחלק מהתהליך ההרסני של מחלת חניכיים חמורה, ועמדה בולטת של השן בקשת השיניים בלסת במיוחד לאחר טיפול אורתודונטי.

מחקרים מדעיים מראים כי:
הגורם העיקרי להתפתחות דלקת חניכיים (Gingivitis) הינו הרובד הדנטאלי.
ל- 80% עד 90% מאוכלוסיית המתבגרים בארה"ב, ולאחוז גבוה מזה באזורים אחרים בעולם, יש סימני דלקת חניכיים ודימום חניכי.
אחד מכל שלושה מבוגרים בארה"ב סובל ממחלות חניכיים.
למעלה מ-50% מהשיניים שאובדות בקרב מבוגרים מעל גיל 40 הן תוצאה של מחלות חניכיים.

גורמי סיכון למחלות חניכיים

גורמי סיכון הניתנים לשליטה: 
  • חיידקים ספציפיים שמצליחים להתרבות בסביבה דלת חמצן של כיס החניכיים.
  • עישון מאיץ את התקדמות מחלת החניכיים עקב היצרות כלי הדם, ירידה באספקת חמצן והקפאת המערכת החיסונית.
  • שחזורים לקויים (סתימות, כתרים) מעודדים הצטברות רובד חיידקי.
  • מחלות סיסטמיות אשר ניתנות לשליטה כגון סוכרת. חולי סוכרת מצויים בסיכון גבוה יותר לחלות במחלות זיהומיות וגם במחלות חניכיים בגלל ירידה ביכולת החיסונית של הגוף. התהליך הינו סימביוטי. המצב הדלקתי גורם לירידה בכושר הגוף להשתמש באינסולין ולכן להחמרה במצב הסוכרת, מאידך חוסר איזון במצב הסוכרת גורם להחמרה בדלקת החניכיים.
  • מצבי דחק, מצוקה נפשית וקשיי התמודדות. במצב דחק יורדת יכולת הגוף להתמודד עם זיהומים וגם עם מחלת החניכיים.
  • שימוש בתרופות שמשפיעות על מצב החניכיים- יש ליידע את רופא החניכיים על נטילת התרופות הבאות: תרופות כנגד יתר לחץ דם ממשפחת חוסמי תעלות סידן מהדור הישן, תרופות אנטי-אפילפטיות ,גלולות למניעת הריון ותרופות נוגדות דיכאון.
  • שחיקת שיניים - שחיקה והידוק שיניים גורמים להפעלת כוח יתר על מנגנון הלעיסה ועלולים להחיש את קצב ההרס של השיניים ושל החניכיים אשר תומכות בשיניים.

גורמי סיכון אשר אינם ניתנים לשליטה:
  • גנטיקה: מחקרים שנעשו לאחרונה הראו כי השפעת הגנטיקה על המחלה הוא 40%-80% מהאנשים החולים בה.
  • מחלות סיסטמיות אשר אינן ניתנות לשליטה מלאה ונוכחותן עלולה לגרום להתפתחות מחלת חניכיים או לחילופין להאיץ מחלת חניכיים קיימת כגון: אוסטאופורוזיס.

מחלת חניכיים סביב שתלים

פריאימפלנט מוקוזיטיס (PERI - IMPLANT MUCOSITIS)
דלקת שטחית של החניכיים המקיפות את השתל ואינה מערבת אובדן עצם. דלקת זו מושפעת מכמות החיידקים בפה ומהיגיינת הפה של המטופל. דלקת זו יכולה להיות הפיכה בתנאי שמקפידים על ניקוי ביתי ומקצועי מתאים, בדומה לטיפול בדלקת חניכיים סביב שיניים טבעיות (Gingivitis). 

פריאימפלנטיטיס (PERI – IMPLANTITIS)
דלקת חמורה בחניכיים המקיפות את השתל מלווה באובדן עצם הלסת והפחתה באחיזת השתל. גורמי הסיכון הידועים כוללים היגיינת פה שאינה מספקת, היסטוריה של מחלת חניכיים חמורה, עישון כבד וסכרת לא מאוזנת. טיפול במצב זה דורש לעתים תכופות התערבות ניתוחית להבראה.

חשוב לציין כי מחלות חניכיים סביב שיניים יכולות להגביר את הסיכון לזיהום סביב שתלים ולכן חשוב לטפל בהן לפני התקנת שתלים. בעקבות הסיכון המוגבר לסיבוכים הקשורים לשתלים בקרב מטופלים עם מחלות חניכיים, מומלץ לבצע מעקב קבוע אחר הרקמות סביב השתלים ולטפל במידה ומתפתחת דלקת. 

טיפולי חניכיים כירורגיים

ניתוח להקטנה וסילוק כיסים פריודונטאליים
זהו טיפול שמטרתו לסלק באופן כירורגי את הרקמה הרכה של דופן כיס החניכיים. באותה הזדמנות ניתן לשפר את ניקוי פני שטח השורש עליו הצטברו חיידקים ומשקעי אבן. הקטנת דופן כיס החניכיים מאפשרת שליטה טובה יותר על ההיגיינה ומניעה טובה יותר של חזרת הדלקת והמחלה. 

ניתוחים רגנרטיביים
טיפול לבניה מחודשת של רקמות האחיזה של שורש השן: עצם, צמנט, וסיבי חניכיים. טיפול זה הינו חדשני יחסית ונעזר בחומרים חיצוניים כמו תחליפי עצם, ממברנות וחלבונים שיוצרו במעבדות ומכונים רפואיים בהתאם.

ניתוח סביב שתלים
הטיפול במחלה סביב השתל נועד הן לצורך שליטה בזיהום והן לשחזור רקמת העצם שאבדה. על פי הספרות העדכנית הטיפול הכירורגי בעל יעילות בחלק מהמקרים, כאשר במקרים מסוימים לא ניתן להימנע מהוצאת השתל.

ניתוח לסילוק עודפי חניכיים 
מטרת הטיפול הינו סילוק עודפי חניכיים לשם חשיפת מלוא כותרת השן ומבוצע במתרפאים בעלי חניכיים עבות במיוחד המכסות חלק מכותרת השן. ניתוח זה בעל חשיבות אסתטית ורפואית, מאחר שמעבר למראה הלא אסתטי של חניכיים מעובות קיים קושי בסילוק רובד החיידקים המאפשרת התפתחות של דלקת חניכיים.

ניתוח קדם שיקומי (הארכת כותרת)
טיפול נוסף שמשלב בריאות ואסתטיקה הוא ניתוח קדם שיקומי. ניתוח זה כולל הזזת קו החניכיים למיקום המאפשר הכנה של כתרים כך שהשוליים אינם פוגעים בבריאות החניכיים ומאפשרים שמירה על היגיינה ברמה גבוהה. הניתוחים הקדם שיקומיים יכולים להתבצע על מספר מצומצם של שיניים (1-3), או לחלופין על לסת שלמה. ההחלמה מהניתוחים תלויה בסוג הניתוח וגם באישיותו של המטופל. 

השתלת חניכיים
השתלת חניכיים הינה פרוצדורת כירורגיה תקונית המבוצעת לצורך שיפור מבנה החניכיים לאחר נסיגת חניכיים (רצסיה). בתהליך זה מושתלת רקמת חיבור על פני השורש החשוף ומטרתה לשחזר את החניכיים הצמודים ולעצור את התקדמות הנסיגה. זוהי פרוצדורה עדינה אשר מצריכה דיוק, מיומנות וניסיון על מנת לקבל תוצאה משביעת רצון. לדברי ד"ר דור עברון מומחה לפריודונטיה בעל ניסיון רב בטיפולים מסוג זה: "להשתלת חניכיים יש חשיבות ביצירת רקמת חניכיים בריאה ויציבה סביב צוואר השן כמו כן לטיפול זה תפקיד בשיפור של האסתטיקה של החיוך במיוחד באזורי השיניים הקדמיות". 
ניתן לקחת את רקמת החיבור ממקורות שונים:
רקמה רכה אשר נלקחת מהמטופל עצמו - פרוצדורה זו מצריכה לקיחת רקמה מאתר אחר באזור הפה (בדר"כ מאזור החך) והשתלתה באזור המנותח.
רקמת חיבור מ"בנק הרקמות"- רקמה העשויה מקולגן ופרוטאינים אשר עוזרת לרקמות הטבעיות לצמוח מחדש.
בחירת הרקמה נעשית על פי שיקול הדעת המקצועי של המומחה למחלות חניכיים.

פרנקטומי
פרנום הינו רצועה של רקמה רכה דקה המחברת בין שפה עליונה/תחתונה לחניכיים (הבולטת ביותר נמצאת על קו דמיוני של מרכז הפנים, בין שתי החותכות המרכזיות) או המחברת בין הלשון והחניכיים בלסת התחתונה. במצבים מסוימים יש צורך לבצע חיתוך של הפרנום. פעולה כירורגית זו נקראת פרנקטומי. 
מצבים אפשריים לביצוע פרנקטומי: כאשר הפרנום מתחבר לחניכיים באזור סמוך מדי לשיניים החותכות הקדמיות ועלול לגרום להיווצרות מרווח ביניהן או נסיגת חניכיים, כאשר הפרנום מפריע לפעולת היניקה בתינוקות , וכן כאשר הפרנום הלשוני מפריע לתנועת הלשון ולדיבור.

עיצוב אסתטי לחניכיים

הפה שלנו הוא אחד האיברים החשובים ביותר בפנים, שמושכים לא מעט תשומת לב. לכן, חשוב מאוד לשמור על האסתטיקה שלו, ולדאוג שהוא יהיה בריא ויפה. אחד הדברים שחשוב לדאוג להם, הוא עיצוב אסתטי לחניכיים. אמנם, לכאורה, מדובר באזור שכמעט ולא רואים, שכן הוא מוסתר על ידי השפתיים, אבל יש כאן שני דברים שמחייבים התייחסות:
גם אם לא רואים את החניכיים – חשוב שהם יהיה בריאים.
ישנם מצבים שבהם כן רואים את החניכיים – ואם הדבר מפריע, אפשר ורצוי לתקן.

איך עושים את זה?

עיצוב אסתטי לחניכיים - מרפאת המומחים של ד"ר רחל ענר לשירותכם

מרפאת המומחים של ד"ר רחל ענר מתמחה בתחום של עיצוב אסתטי לחניכיים, ומספקת טיפולים רפואיים ואסתטיים בכל אחד מהמצבים הבאים:
  • חיוך חושף חניכיים (Gummy Smile) – במצב רגיל החניכיים מוסתרים מאחורי השפתיים גם בזמן חיוך. יש אנשים, שאצלם החניכיים נחשפים כשהם מחייכים, והדבר מאוד מפריע להם מבחינה אסתטית. במקרה כזה – בהחלט שאפשר לתקן. התיקון מתבצע באמצעות הרמה של החניכיים ועיצוב מחדש שלהם. בסיום הטיפול המטופל יוכל ליהנות מחיוך יפה יותר, שכמובן ישפיע מאוד לטובה על הביטחון העצמי.
  • ספיגת עצם – יש מצבים בהם החניכיים נראים לא אסתטיים בגלל עצם שנספגה במספר אזורים וגרמה לשקיעה של הרקמות הרכות שסביבה. במקרה כזה כאשר מחייכים נחשפים חניכיים לא אסתטיים, שעלולים לגרום לפגיעה בביטחון העצמי. במקרה כזה אפשר בהחלט לתקן את המצב, באמצעות שתלי עצם או חומרי עצם שמספקים לחניכיים את התמיכה החסרה.
  • חניכיים עודפים – במצב שבו החניכיים מכסים מעט את השיניים וגורמים למראה פחות אסתטי שלהן בעת החיוך, אפשר לבצע ניתוח להסרת הרקמה העודפת, אשר משיב לחניכיים את מראם התקין.
  • נסיגת חניכיים – במקרה של נסיגת חניכיים, בין אם כתוצאה מצחצוח אגרסיבי ובין אם כתוצאה מעגיל בשפה התחתונה שמשך את השפה ואת החניכיים כאחד, נתר מראה לא אסתטי של חניכיים שכמו "ברחו" מהשן. במקרה כזה מבוצעת השתלת חניכיים שנלקחים מאזור אחר בפיו של המטופל, וכך, באמצעות פעולה כירורגית פשוטה שמתבצעת בהרדמה מקומית תוך מספר דקות, מבצעים עיצוב אסתטי לחניכיים שעושה את ההבדל.
  • פרנקטומי – החניכיים שלנו "קשורים" אל השפה העליונה באמצעות פס עור שנקרא פרנום. אצל אנשים מסוימים החיבור נמצא במקם נמוך מדיי, מה שגורם להיווצרות של רווח בין השיניים. במקרה כזה ניתן לבצע חיתוך של הפרנום, ולטפל ברווח שנוצר. החיתוך מתבצע בהרדמה מקומית ונמשך מספר דקות בלבד.

במרפאה של ד"ר ענר מבצעים ד"ר עומר כהן וד"ר דור עברון את כל הטיפולים בתחום של עיצוב אסתטי לחניכיים, באמצעות הציוד המתקדם ביותר ותוך מתן יחס אישי למתרפא. לקבלת מידע נוסף אודות הטיפולים השונים ולקביעת תור חייגו 09-7423435 או צרו עמנו קשר דרך האתר, ונדאג לחזור אליכם בחיוך.

מחלת חניכיים ודרכי הטיפול בה

מחלות חניכיים הן בעיה שכיחה ביותר בימינו, כאשר מחקרים מראים כי כמעט שלא ניתן למצוא אנשים שאינם סובלים מכך בדרגת חומרה זו או אחרת. אלא שכאשר מדובר במחלה פעילה, כרונית ואף פרוגרסיבית, הסיכון לפגיעה בשיניים ואובדנן גדל, כך שיש לטפל בתופעה בהקדם. כאן נלמד מעט יותר אודות מהי מחלת חניכיים וכיצד מטפלים בה באופן המקצועי ביותר.

מהי מחלת חניכיים?
כאשר רקמת החניכיים נפגעת שלא כתוצאה מחבלה או טראומה, אלא מתהליכים דלקתיים, מדובר במחלת חניכיים המחייבת טיפול מיידי. רוב מחלות החניכיים נגרמות בעקבות פעילות חיידקים, שגורמת לירידה מקומית של רמת ה-PH, שחרור רעלנים, הפעלת מערכת החיסון והתפתחות תהליך דלקתי שפוגע ברקמה עצמה. לאורך זמן, החניכיים מתחילות לאבד מתפקודן ועשויים להיווצר "כיסים" פריודונטליים שחושפים את שורשי השיניים לאוויר ומעלים את הסיכון להחמרה בדלקת, הופעת כאבי שיניים איומים, ספיגת עצם הלסת וכתוצאה מכך אובדן שיניים.
 
המחלה ניתנת לאפיון במספר דרכים, וזאת לפי רמת האלימות והפרוגרסיביות של הדלקת שפרצה. הצורה הקלה ביותר של מחלת חניכיים, שניתנת לטיפול על ידי שיננית בהסרת רובד הפלאק, היא הג'ינג'יביטיס ששכיחותה באוכלוסיה גבוהה ביותר. לאחר מכן, ניתן למצוא את הצורות האלימות יותר של דלקות חניכיים כגון פריודונטיטיס מתונה, פריודונטיטיס מתקדמת ופריודונטיטיס אגרסיבית. ניתן למצוא גם מחלות חניכיים סטריליות שאינן תלויות במזהם חיידקי אלא במבנה מסוים של שיניים, חניכיים דקות, צחצוח אגרסיבי שאינו נכון ועוד.

כמובן שהביטויים הקליניים של כל מחלת חניכיים משתנים בהתאם לדרגת חומרת הדלקת. כאשר מדובר בדלקת שאינה חמורה תיתכן הופעת דימום בעת צחצוח שיניים או אכילת מאכלים קשים, נפיחות בחניכיים, רגישות לחום וקור וכאבים. בדלקות חמורות יותר ניתן לראות נסיגת חניכיים שגורמת להיווצרות רווחים בין השיניים, מראה של שיניים ארוכות מהרגיל, תזוזות שיניים, כאבים חזקים ביותר ואובדן שיניים בסופו של דבר.

כיצד מטפלים במחלת חניכיים?
ראשית כל, יש לוודא כי כל גורמי הסיכון להחמרת מחלת החניכיים סולקו – כגון סכרת פעילה, עישון, מנח לא תקין של השיניים וכו'. לאחר אבחון המחלה עצמה וסוגה, יש לטפל בפלאק שנוצר, ובמידה שמדובר במחלה אלימה יותר יש לגשת להליכים כירורגיים אצל מומחה חניכיים. ישנם כמה סוגים של ניתוחים כאשר כל אחד מהם מתאים למצבים שונים של מחלות חניכיים ולמצב ההתקדמות שלהן. לעתים עשוי להספיק ניתוח לסילוק כיסים פריודונטליים או טיפול ניתוחי קצר סביב השתלים, ולעתים יהיה צורך בניתוחים שמטרתם שחזור ושיקום החניכיים באמצעות רגנרציה של עצם וסיבי חניכיים, השתלת חניכיים ועוד. יש לקחת בחשבון כי בהיעדר טיפול ובנוכחות מחלת חניכיים פעילה, הסיכוי לאובדן שיניים בטרם עת הינו גבוה בצורה משמעותית.

אם הנכם סובלים מהופעה של מחלת חניכיים טורדנית הדורשת טיפול מיידי, הגעתם למקום הנכון. במרפאת המומחים בניהולה של ד"ר רחל ענר תמצאו צוות רופאים מוביל בתחומו המסוגל לטפל בדלקות חניכיים חמורות על הצד הטוב ביותר. המרפאה כוללת צוות מומחים מורשה של משרד הבריאות, העוסק בתחומי כירורגיית הפה והלסת, שיקום הפה, פריודונטיה, אסתטיקה של הפנים ועוד. גם צוות השינניות של המרפאה עבר הכשרה מקצועית ייחודית במיוחד עבורכם, תוך שימת דגש על כל הטיפולים התומכים המתאימים למתרפאים ממחלות חניכיים מכל הסוגים.

על מחלות חניכיים

באילו מצבים יש צורך בנטילת אנטיביוטיקה לפני טיפול חניכיים?
קיימים 2 מצבים בהם יש ליטול אנטיביוטיקה לפני טיפול חניכיים:
מצב א': המטופל סובל מבעיה קרדיאלית במסתמי הלב ועל פי הנחיות הקרדיולוג עליו ליטול מנה חד פעמית של אנטיביוטיקה לפני הטיפול כמניעה להזדהמות מסתמי הלב.
מצב ב': דלקת אקוטית בחניכיים אשר מחייבת טיפול אנטיביוטי לפני או במהלך הטיפול הפריודונטלי השמרני.

האם טיפול חניכיים אומר ניתוחי חניכיים?
ישנה דעה נפוצה כי הטיפול במחלת החניכיים הוא ניתוח חניכיים אך למעשה הטיפול הראשוני במחלת חניכיים הינו הטיפול השמרני (הקצעות שורשים) אשר מונע במרבית המקרים את התקדמות המחלה. רק כאשר המחלה אלימה ולא ניתן לייצבה יש מקום לשקול ביצוע ניתוח חניכיים או לחלופין מחלת החניכיים התייצבה וניתן לשפר את מצב הרקמות התומכות ע"י ניתוח חניכיים רגנרטיבי.

מדוע טיפול תחזוקתי חשוב?
הטיפול התחזוקתי הינו הטיפול החשוב ביותר במחלת החניכיים. למרות ההקפדה על ניקוי יומיומי של השיניים והחניכיים, רקמת החניכיים חשופה לכל שינוי בשווי המשקל העדין בין החיידקים ומערכות ההגנה בפה למחלה, ועל כן תמיד יימצאו חיידקים ואבנית העלולים לגרום לפגיעה חוזרת בחניכיים וברקמות התומכות.

מהם יחסי הגומלין בין רופא השיניים שלי ובין הפריודונט?
רופא השיניים והפריודונט עובדים יחדיו כצוות על מנת להעניק לך את הטיפול הטוב והמתאים ביותר. רופא השיניים מבצע את הטיפולים המשמרים והמשקמים הקשורים לתחלואת השיניים ואילו הפריודונט עוסק בכל הנושאים הקשורים לתחלואת החניכיים. הפגישות שלך לצורך טיפול תחזוקתי אינה מחליפה את הביקורת השנתית אצל רופא השיניים.

מדוע חשובה השמירה הביתית על ניקיון החניכיים?
הצלחת הטיפול במחלת החניכיים מצריך שיתוף פעולה מצד המטופל בנושא התחזוקה הביתית כיוון שמטופלים שאובחנו כבעלי מחלת חניכיים הינם רגישים יותר לחיידקי הפה יותר מאשר מטופלים שאינם בעלי מחלת חניכיים.

האם מחלת חניכיים הינה תורשתית?
מחקרים שפורסמו לאחרונה מחזקים את הסברה כי מחלת חניכיים מתקדמת הינה בעלת נטיה משפחתית. כלומר, אם לאחד מבני המשפחה אובחנה מחלת חניכיים, שאר בני המשפחה הם בסיכון גבוה ללקות במחלה זו גם הם.

מה הקשר בין מחלות חניכיים ושתלים?
מחלת חניכיים מתקדמת מאופיינת באובדן עצם הלסת האוחזת את שורשי השיניים. אובדן זה מצריך פרוצדורה נרחבת יותר (אוגמנטציה) על מנת להתקין שתלים דנטליים. כמו כן מחלת החניכיים שאינה מטופלת עלולה לגרום להרס העצם סביב השתלים הדנטליים הסמוכים ולכן יש לטפל במחלת החניכיים טרם ביצוע התקנת שתלים.

מדוע חשוב כי טיפול פריודונטלי תחזוקתי יבוצע במרפאת הפריודונט?
במרפאת הפריודונט הטיפול מבוצע ע"י שיננית מוסמכת מטעם משרד הבריאות אשר עברה הכשרה מיוחדת לטיפול במתרפאים בעלי מחלת חניכיים. השיננית עוקבת ומנטרת את מחלת החניכיים תוך עדכון רופא החניכים. התחזוקה הפריודונטלית כוללת עדכון ההיסטוריה הבריאותית והדנטאלית, בדיקת רקמות והסרת אבנית ורובד דנטאלי על ותת חניכיים. מחקרים רבים מראים כי טיפולי התחזוקה אחת ל-3 חודשים במתרפאים בעלי היסטוריה של מחלת חניכיים, נמצאו כמועילים בשמירה על בריאות החניכיים לאורך זמן.

האם מחלת חניכיים ניתן לרפא לכל החיים?
לא, מחלת חניכיים היא נטייה כאשר יש לה תקופות של רגיעה ותקופות של פעילות. התפרצות המחלה היא ללא כאבים לכן יש צורך בניטור קבוע לכל החיים במרפאת הפריודונט על מנת למנוע נזק בלתי הפיך נוסף.

האם יש צורך בטיפול חניכיים לפני ביצוע שתלים דנטליים?
מתרפאים אשר אובחנו כבעלי מחלת חניכיים פעילה יש חשיבות ממעלה ראשונה בביצוע טיפול חניכיים לפני התקנת השתלים לצורך סילוק דלקת הרובד הדנטאלי והחיידקים.

האם סביב שתלים יכולה להיות מחלת חניכיים?
כן, לעתים יכולה להיות מחלת חניכיים סביב שתלים. מסיבות בלתי ברורות אנו נתקלים במקרים בהם העצם סביב השתלים נספגת בדומה לתהליך המתרחש סביב שיניים במחלת חניכיים.

שחזור עצם על ידי אוגמנטציה

כאשר מתרחשת ספיגת עצם לאחר אובדן שיניים עקב מחלת חניכיים, עקירות או לאחר טראומה באזור הפנים, המצב מקשה על התקנת שתלים. המפתח להצלחת שתלים דנטליים הוא כמות ואיכות העצם שלתוכה מותקן השתל. לכן במטרה למנוע או לתקן מצב זה ניתן לבצע בנייה או שחזור רכס העצם ע"י אוגמנטציה.

אוגמנטציה היא תהליך בניית עצם תלת מימדית ע"י השתלת עצם, במטרה לאפשר התקנת שתלים. חשוב לדעת כי שתלים, שומרים על עצם הלסת באותה מידה כמו שיניים טבעיות. כאשר אין שיניים העצם נספגת מהר יותר. לביצוע הפרוצדורות הכרוכות בהשתלת עצם, נדרשים הכשרה, ניסיון ומיומנות. לרופאים העובדים במרפאה יש הכשרה מתאימה, מיומנות וניסיון רב שנים בביצוע פרוצדרות אלו.

מקרים בהם נדרשת אוגמנטציה
 
  • אוגמנטציה מידיית כטיפול מונע ביום העקירה - לאחר עקירת שן קיים תהליך טבעי של ספיגת עצם הלסת. על מנת למנוע נסיגת העצם ולשמר את העצם הקיימת לצורך התקנת שתל עתידי יש לבצע אוגמנטציה בזמן ביצוע עקירת השן. השתלים יותקנו מספר חודשים מאוחר יותר.
  • אוגמנטציה "מאוחרת" - במידה ולא נעשתה אוגמנטציה מידית ביום העקירה וכתוצאה מכך העצם נספגה חובה יהיה לבצע אוגמנטציה "מאוחרת" שמשמעותה השתלת עצם מספר שבועות או חודשים לאחר העקירות. קיימת אוגמנטציה לטארלית (עובי), ורטיקלית (גובה) או משולבת. ישנם מקרים בהם ניתן להתקין שתלים מיידית במהלך בניית עצם הרכס, אחרת יש לחכות לסיום תקופת ההחלמה שאורכה 4-6 חודשים.
  • אוגמנטציה ע"י הרמת ריצפת הסינוס המקסילרי - במקרים של איבוד שיניים באזורים אחוריים של הלסת עליונה מתרחש תהליך מואץ של ספיגת עצם. בנוסף בלסת העליונה קיים חלל אוויר המצוי בחלקה האחורי והקרוי הסינוס המקסילרי. בעבר היה קיים קושי להתקין שתלים באזור האחורי של הלסת העליונה. כיום ניתן לבצע התקנת שתלים באזורים אלו ע"י אוגמנטציה של רצפת הסינוס. פרוצדורה זו מבוצעת ע"י פתיחת חלון אל חלל הסינוס ודרכו ניתן לבצע את בניית העצם הנדרשת תקופת ההחלמה וקליטת העצם החדשה אורכת תשעה חודשים. בדר"כ התקנת השתלים מבוצעת בזמן הרמת רצפת הסינוס למעט מקרים חריגים. פרוצדורת הרמת הסינוס נעשית בהרדמה מקומית או בטשטוש קל ואינה מחייבת אשפוז. שיטה זו מאפשרת התקנת שתלים באזורים שעד כה נחשבו כבעייתיים עם תוצאות מצוינות לאורך זמן. 
  • אוגמנטציה ע"י שימוש בבלוק עצם - טראומה באזור הפנים או ספיגת עצם משמעותית תלת מימדית עקב מחלת חניכיים גורמים לבעיה אסתטית המקשים על התקנת שתלים. אוגמנטציה ע"י שימוש בבלוק עצם מאפשרת שיחזור עצם הלסת, מתקנת את העיוות ומקלה על התקנת שתלים דנטליים במיקום אידאלי. עיקר בניית העצם יעשה בממד הרוחבי ובמידת הצורך אף במימד האנכי. תהליך ההשתלה מבוצע בשני שלבים: לקיחת בלוק עצם מהאזור האחורי של הלסת התחתונה וקיבועו ע"י ברגים באזור הטיפול והמתנה של חצי שנה לההיקלטות העצם. לאחר תקופת המתנה של חצי שנה מבוצע התקנת השתל.

תשע עובדות על אפטות

  • אפטות הן פצעים כיביים שטחיים המופיעים ברירית הפה ובחניכיים הגורמים לכאב ובמקרים קשים לקושי באכילה ובדיבור, ופוגעים באיכות החיים.
  • כ- 50% מהאוכלוסיה סובלים מאפטות לפחות פעם אחת בחיים ואצל רבים מדובר בתופעה החוזרת מפעם לפעם. כל אחד יכול לסבול מאפטות ללא קשר לגיל, מין או מוצא עדתי כלשהו.
  • לסובלים מהבעיה יכולים להיות בין אחת לחמש אפטות בו בזמן.
  • המנגנון הגורם להופעת הכיבים אינו ידוע, אם כי הסברה היא שמדובר בתהליך דלקתי הנובע מליקוי מקומי במערכת החיסונית או חיידקים ונגיפים בחלל הפה או לחלופין מגורמים תורשתיים. חשוב אם זאת לומר כי קיים קשר ברור בין מערכת החיסון של האדם לבין הנטייה שלו לפתח אפטות. כך למשל חוסר בתאי דם לבנים מסוג נויטרופילים גורם להופעת אפטות בפה.
  • גורמים החשודים כמזרזים את הופעת האפטות הם: לחץ נפשי, מתח וטראומה, שינויים הורמונליים, תזונה לא מאוזנת, אלרגיה למזון, חוסרים בויטמין B12, חומצה פולית וברזל.
  • המחלה מתבטאת בדרך כלל בכיב אלפיטי בודד מכוסה בכיסוי לבן- צהבהב, המוקף בהילה אדומה דלקתית על גבי הלשון, החניכיים, החך, רירית הלחי, רצפת הפה והשפתיים. בהעדר הגנת הרירית עלולים להתלבש על הנגעים מזהמים כמו נגיפים חיידקים ופטריות.
  • קוטרם של הנגעים ברוב המקרים נע בין מספר מ"מ בודדים ועד לס"מ.
  • מאכלים העלולים להעצים את הכאב: חמוצים, מאכלים חריפים ומתובלים ופירות חומציים כגון פרי הדר.
  • האפטות נעלמות מעצמן בתוך שבוע עד עשרה ימים גם בלי שימוש בתרופה כלשהי.

הקצעת שורשים


בדיקה ואבחון

בדיקה ואבחון מצב החניכיים הינם הצעדים הראשונים בתהליך הטיפולי. הפריודונט יכול לקבוע בוודאות על סמך בדיקה קלינית ועל ידי צילומי רנטגן האם קיימת מחלת חניכיים, באיזה שלב ומהם דרכי הטיפול. 

הכנה פריודונטלית ראשונית (הקצעות שורשים)

קהל יעד: 
מטופלים אשר אובחנה אצלם מחלת חניכיים פעילה ע"י הפריודונט.

מטרת הטיפול:
עצירת התקדמות הרס הרקמה התומכת בשורש.

מהלך הטיפול:
זהו הטיפול הראשוני במחלת החניכיים. הטיפול מכאני בעיקרו ומבוצע בהרדמה מקומית. במהלך הפעולה מנקים את פני שטח השורש ואת פנים "כיס" החניכיים ממצבורי אבנית , חיידקים ורקמה דלקתית שהצטברו בו.במקרים מסוימים משלבים טיפול אנטיביוטי במהלך ההקצעות.
בזמן ההקצעות עובר המטופל הדרכה להיגיינת הפה (צחצוח שיניים והחניכיים), שמותאמות לצרכיו האישיים. 

הישג הטיפול:
הישג הטיפול בא לידי ביטוי ע"י ריפוי הרקמה הדלקתית סביב השורש וירידה בדימום בנפיחות ואדמומיות החניכיים.
יש לציין שהצלחת הטיפול כולו תלויה מאוד בהקפדה של המתרפא בביצוע ההוראות ובניקוי השיניים. לאחר כחודש מבוצעת הערכה מחדש, כלומר בדיקה נוספת להערכת תוצאות הטיפול הראשוני ועל פיו נקבע המשך הטיפול.
 
ניתוחי חניכיים

קהל יעד: 
מטופלים אשר עברו טיפול חניכיים מסוג הקצעות שורשים ובכל זאת מחלת החניכיים שלהם לא נעצרה.

מטרת הטיפול: 
בלימת התקדמות מחלת החניכיים ומניעת אובדן שיניים. 
 
ניתוח החניכיים מאפשר גישה וצמצום של "כיסי" החניכים העמוקים שלא ניתן היה להגיע אליהם במהלך ההקצעות.
במהלך הניתוח, החניכיים יופרדו מהשיניים כדי לחשוף את השורשים ועצם הלסת ולסלק את החיידקים, האבנית והרקמות החולות. בסיום הטיפול, החניכיים יוחזרו למקומם ע"י תפירה. ישנה אפשרות לתוספת של תחליפי עצם וממברנות כדי לעודד תיקון וריפוי, רק במקרים המתאימים לכך (ראה ניתוח חניכיים רגנרטיבי). 

הישג הטיפול:
עצירת התהליך הדלקתי באזורים "עמוקים" במיוחד שבהם הגישה ה"שמרנית" אינה אפשרית. צמצום כיסי החניכיים מאפשר שליטה טובה יותר על אופי אוכלוסיית החיידקים בכיסים השארים ומניעת התבססות חוזרת של אוכלוסיות חיידקים אלימים. 

ניתוח חניכיים רגנרטיבי

קהל היעד:
מטופלים בעלי מחלת חניכיים מתקדמת אשר מהלך מחלתם נבלמה אך קיים אובדן עצם אשר ניתן לתקנו.

מטרת הטיפול:
שיחזור מערכת האחיזה של השורש אשר נפגעה כתוצאה ממחלת החניכיים.

מהלך הטיפול:
הרופא ישחזר את מערכת האחיזה החסרה ע"י תוספת של תחליפי עצם,חלבונים וממברנות.

תחליפי עצם
תחליפי העצם הקיימים הינם: תחליף עצם סינתטית, תחליף עצם ממקור הומני, או לחלופין ניתן לקחת עצם עצמית מהמתרפא. כל תחליפי העצם עוברים בסופו של דבר תהליך של ספיגה ובניית עצם עצמית של המתרפא. 
 
חלבונים (Emdogain)
Emdogain הנו חומר, אשר משחזר באופן ביולוגי את אחיזת השן , שהתרופפה כתוצאה מדלקת מסב השן. המרכיב החשוב ב- EMDOGAIN הוא חלבון Amelogenin, זהו חלבון שהגוף עצמו מייצר באופן טבעי. לחלבון זה תפקיד חשוב ביצירת השיניים ומנגנון התמיכה בהן, אולם הוא נוצר אך ורק בשלבי ההתפתחות של שינינו. 

כיצד פועל ה- Emdogain? מנגנון האחיזה הטבעית של השן מורכב מצמנט העוטף את שורש השן, מעצם הלסת ומצרורות סיבים זעירים המתחברים מצד אחד אל צמנט השורש ומצד שני אל עצם הלסת. 
 
ממברנות
הממברנה מהווה חיץ בין תחליף העצם לרקמה. תפקידה להגן על תחליף העצם ולאפשר צמיחה ובניית עצם חדשה סביב השן. הממברנה בדר"כ עשויה מקולגן או מחומר סינתטי. ממברנת הקולגן נספגת לאחר 6-8 שבועות לעומת ממברנה סינתטית אשר מחייבת הוצאתה לאחר מספר חודשים.

הישג הטיפול:
ניתן יהיה להעריך את תוצאות הטיפול לאחר מספר חודשים בעזרת עדות רנטגנית ובדיקה קלינית.

תחזוקה פריודונטלית

קהל יעד:
מטופלים בעלי מחלת חניכיים.
מטופלים בסיכון גבוה לחלות במחלת חניכיים.

מטרת הטיפול:
  • הקטנת ההסתברות להישנות מחלת החניכיים במתרפאים שטופלו בעבר בעקבות דלקת חניכיים או פריודונטיטיס.
  • הקטנת הסיכון לאובדן שיניים.
  • הגדלת הסתברות לאיתור מוקדם של מחלות או נגעים אחרים בחלל הפה וטיפול בהתאם.

מהלך הטיפול: 
הטיפול מבוצע ע"י שיננית מוסמכת מטעם משרד הבריאות אשר עברה הכשרה מיוחדת לטיפול במתרפאים בעלי מחלת חניכיים. השיננית עוקבת ומנטרת את מחלת החניכיים תוך עדכון רופא החניכים. התחזוקה הפריודונטלית כוללת עדכון ההיסטוריה הבריאותית והדנטאלית, בדיקת רקמות והסרת אבנית ורובד דנטאלי על ותת חניכיים. מחקרים רבים מראים כי טיפולי התחזוקה אחת ל-3 חודשים במתרפאים בעלי היסטוריה של מחלת חניכיים, נמצאו כמועילים בשמירה על בריאות החניכיים לאורך זמן. 

הישג הטיפול:
הצלחה תתבטא במניעת הישנות מחלת החניכיים ומניעת התקדמות אובדן השיניים.

לפרטים נוספים צרו עמנו קשר במספר 09-7423435 או דרך האתר ונשמח לעמוד לשירותכם.
Share by: