לא ניתן למחלת חניכיים להשפיע על החיוך שלך

!לא ניתן למחלת חניכיים להשפיע על החיוך שלך


?מהי מחלת חניכיים וכיצד היא עלולה להשפיע על החיוך שלך

מי לא רוצה חיוך מושלם? כזה שכיף ונעים לחשוף ושעושה לנו חשק לשמור עליו מאוזן לאוזן כל היום? 

חיוך יפה לא תלוי רק בשיניים יפות ובריאות, כי אם גם בבריאות החניכיים שלך. בריאות החניכיים משפיעה על מראה השיניים ועל בריאות כל חלל הפה. 

אז איך שומרים על חניכיים בריאות ויפות? בדיוק בשביל זה הכנו עבורך את המדריך המלא לבריאות החניכיים.

מהי בכלל מחלת חניכיים?
מחלת חניכיים או בשמה הרשמי - מחלה פריודונטלית, היא הגדרה כוללת למגוון מצבים בהם מתרחשת פגיעה בחניכיים וברקמות הסובבות אותן. מחלת החניכיים יכולה להתבטא במגוון תסמינים ובאין טיפול מתאים, היא עשויה להחמיר עד למצב של איבוד שיניים.

מהם הגורמים למחלות חניכיים?
בפה של כל אחד מאתנו מתקיימים מיליארדי חיידקים שהופכים את הפה שלנו לאחד המקומות המזוהמים בגוף. בדרך כלל, על אף כמות החיידקים הגדולה, חיידקים אלה חיים בשלום ובהרמוניה עם הגוף שלנו ולא גורמים נזק משמעותי, מתוך כ- 500 סוגי חיידקים הנמצאים בחלל פה, רק לכ- 10% מהם יש יכולת לגרום לנזק בחניכיים. כדי שאותם חיידקים ישגשגו ויפגעו בחניכיים הם לא זקוקים להרבה. מספיקה להם סביבה לחה וחמה, וברפואת השיניים אנחנו מכנים אותם "הרובד החיידקי" או "פלאק". החיידקים מצליחים לחדור לתוך המרווח שבין השן לחניכיים ומתקדמים לכיוון העצם. שם מצטברת אבנית. הצטברות האבנית והדלקת במיקום הזה יוצרת כיס פריודונטלי - כיס חניכיים. ככל שהכיס עמוק יותר, כך מצטברת שם כמות גדולה יותר של אבנית לאורך זמן ושגשוג החיידקים האלימים גובר. כיס עמוק גורם לפגיעה בעצם אשר גוברת עד למצב המערער את התמיכה הגרמית של השן.
לכן הקפדה על טיפול וניקוי השיניים והחניכיים באופן תדיר חשובה למניעת היווצרות מחלת חניכיים. 

איך מזהים מחלת חניכיים?
למחלות חניכיים עלולים להיות תסמינים רבים אשר לעיתים מצביעים על חומרת המחלה והפגיעה בחניכיים. 
מחלת חניכיים עשויה לכלול את התסמינים הבאים:
  • דימום מהחניכיים בעת צחצוח השיניים 
  • דימום מהחניכיים בעת אכילת מזון קשה
  • מראה חניכיים אדומות ומבריקות
  • נסיגת חניכיים
  • נפיחות של החניכיים
  • רגישות לקור וחום
  • ריח וטעם רעים מהפה
  • נוכחות כיסים עמוקים בחניכיים
  • דימום או הפרשה בעת החדרת מודד כיסים
  • הפרשה מוגלתית מהחניכיים
  • עדות לספיגת עצם בצילומי רנטגן
  • מראה שיניים ארוכות יותר
  • תזוזת שיניים ופתיחת מרווחים

מהם גורמי הסיכון להיווצרות מחלות חניכיים?
כל אדם נמצא בסיכון ללקות במחלות חניכיים, מה שהופך את מחלת החניכיים לאחת המחלות הנפוצות ביותר בקרב מבוגרים בגילאי 35-40. נוסף להיותה נפוצה, ישנם גורמי סיכון אשר עלולים לגרום להיווצרות והחמרה של חלת חניכיים:

חולי סוכרת - החולים בסוכרת מהווים את קבוצת הסיכון המשמעותית ביותר להיווצרות מחלת חניכיים. קיימים יחסי גומלין בין המצב הסוכרתי לבין מצב החניכיים. דלקת חניכיים עלולה לפגוע באיזון הסוכרת וסוכרת לא מאוזנת עלולה לגרום להחמרת מחלת החניכיים. לכן חולי סוכרת בפרט חייבים להקפיד על היגיינת חלל הפה ולהגיע לטיפול אצל שיננית לעיתים תכופות.

מעשנים - גם אנשים מעשנים נמצאים בסיכון גבוה ביותר להיווצרות מחלת חניכיים והחמרתה. הניקוטין המצוי בסיגריות, ומרכיבים נוספים של עשן הסיגריות, גורמים לפגיעה ברקמות הפריודונטיום ובכלי הדם המזינים את הפריודונטיום. לא רק זה, אלא שהצלחת טיפולי החניכיים בקרב מעשנים היא נמוכה יותר ולכן ההמלצה הטובה ביותר שניתן לתת למעשנים הלוקים במחלת חניכיים - להפסיק לעשן.

הריון ושינויים הורמונליים נוספים – הריון עשוי לגרום לשינויים בבריאות השיניים והחניכיים. כמחצית מהנשים ההרות סובלות מדלקת חניכיים. מצב זה עלול לגרום לנפיחות ואדמומיות החניכיים, דימום ורגישות ברקמות החניכיים ובמצב מתקדם יותר של מחלת חניכיים, עלול להיגרם גם הרס של מערכת התמיכה של השיניים. לכן נשים הרות צריכות להקפיד על היגיינת חלל הפה ועל טיפול בשיניים ובחניכיים באופן תכוף בתקופת ההיריון ואחריו כמובן.

נטילת תרופות – נטילת תרופות מסוימות לאורך זמן עלולה לגרום להגדלת החניכיים. הגדלה זו גורמת לקשיים בהסרת הפלאק החיידקי ובכך עשויה להחמיר את מחלת החניכיים והצטברות האבנית. בין התרופות הנפוצות אשר עלולות לגרום להגדלת החניכיים: פניטואין - ניתנת לחולי אפילפסיה; ציקלוספורין A - תרופה המדכאת את מערכת החיסון ומונעת דחיית אברים אצל מושתלי אברים; במיוחד תרופות ליתר לחץ דם (משפחת חוסמי תעלות הסידן), כגון אוסמואדאלאט,נורבסק, אמלו, פנדיל, וזודיפ, לרקפרס. מהתרופות הנפוצות בשימוש במחלות לב ויתר לחץ דם.
על הנוטלים אותן להקפיד הקפדה יתרה על היגיינת חלל הפה תוך מעקב חניכיים צמוד. 

חולים עם מערכת חיסונית מדוכאת – חולים עם מערכת חיסונית מדוכאת עשויים לפתח תופעות שונות בחלל הפה, בהן: חניכיים אדומות מאוד, פטרת חריפה, דלקת חניכיים כיבית ועוד. חולים אלה צריכים להקפיד על ביקור תדיר ותכוף אצל רופא השיניים והשיננית ולהקפיד על היגיינת חלל הפה.

גנטיקה – גם לגנטיקה יש תרומה בהיווצרות מחלות חניכיים, אך זוהי תרומה קטנה ושולית וגם במקרים בהם ניכר כי קיימת מחלת חניכיים בקרב כמה מבני המשפחה, ניתן להשפיע על אופן ההתפתחות ומניעת ההחמרה של המחלה על ידי היגיינה טובה וקפדנית וביקורים תכופים אצל רופא השיניים והשיננית לצורך בקרה, אבחון וטיפולי תחזוקת השיניים והחניכיים.

הטיפול הטוב ביותר במחלת חניכיים הוא מניעתה
כדי למנוע התפתחות והתקדמות מחלת חניכיים, יש לעשות כל שביכולותינו כדי להפחית את כמות החיידקים המזיקים המצויים בחלל הפה. פחות חיידקים – משמע בלימה של התפתחות מחלת החניכיים. ניקיון יסודי וטוב של חלל הפה ואוורורו ימנעו את התפתחותם של החיידקים ובכך ימנעו היווצרות נזק בחניכיים.

אז איך עושים את זה?
באמצעות 3 רמות הטיפול הבאות:

טיפול ביתי - צחצוח השיניים לפחות פעמיים ביום, כאשר הזמנים הטובים ביותר לצחצוח הם: לאחר ארוחת הבוקר ולפני השינה (לאחר ארוחת הערב). מומלץ להחזיק מברשת שיניים בתיק ולצחצח השיניים לאחר כל ארוחה. 
צחצוח שיניים אופטימאלי מצריך שימוש במברשת שיניים רכה בעלת ראש קטן אשר יכול להגיע לכל פינה בחלל הפה. בנוסף למברשת, השיניים מומלץ להשתמש בעזרים נוספים לניקיון הפה כמו חוט דנטאלי.
עבור מי שסובל ממחלת חניכיים מומלץ להשתמש במברשת חשמלית ובקיסמים במטרה להגביר את סילוק שיירי המזון והחיידקים וגם להגביר זרימת דם על ידי עיסוי החניכיים.

בדיקה תקופתית אצל רופא השיניים וטיפול תקופתי של שיננית, בפיקוח רופא – את האבנית המצטברת לא ניתן להסיר רק באמצעות צחצוח השיניים ולכן נדרשת תמיכת שיננית אשר בעזרת כלים ומיומנות, מבצעת ניקוי יסודי של חלל הפה ומסלקת את האבנית שהצטברה. סילוק האבנית אצל שיננית פוטר את החניכיים מהגירוי המתמשך של האבנית, מונע התפתחות של דלקת חניכיים ונוסף על כך מונע היווצרות עששת או חורים בשיניים. אנשים אשר אינם סובלים ממחלות חניכיים צריכים לבצע ניקוי אצל שיננית אחת לחצי שנה. לעומתם אנשים הסובלים ממחלת חניכיים, מומלץ שיעברו ניקוי יסודי אצל שיננית אחת ל- 3 חודשים. 
שימו לב – חשוב ללכת לשיננית שעובדת בפיקוח רופא שיניים ובהנחייתו. החוכמה היא לטפל בהתאם לתכנית הטיפול בתפירה אישית למטופל. 
בנוסף, יש לבקר אצל רופא השיניים אחת לחצי שנה עד שנה, בהתאם לצורך, על מנת לבחון את מצב השיניים ולראות האם יש צורך בטיפול מסוים והאם חלה החמרה במחלה.

טיפול אצל מומחה חניכיים – כאשר אנו רואים התפתחות של כיסים פריודונטלים, משמע מחלת החניכיים שנמצאת במצב מתקדם, נאלץ לטפל באופן יותר מאסיבי. במקרה כזה מומלץ להיוועץ עם מומחה חניכיים. טיפול אצל מומחה חניכיים מתחיל באבחון מצב המחלה, ולאחר מכן בקביעת תוכנית הטיפול וקביעת סדר הטיפולים המתאים למצב המטופל. לעיתים נדרש ניקוי עמוק או הקצעת שורשים. כאשר קיים נזק לעצם, לעיתים עלולים להגיע למצב של ניתוח חניכיים. פתרון זה מאפשר גישה לצורך ניקוי עמוק במיוחד ולעיתים אף לבניית עצם שנסוגה או נהרסה.
חשוב לציין כי במצבים חמורים של דלקת חניכיים, ללא ההתערבות הנדרשת, עלולה להיפגע לאורך זמן בריאות חלל הפה כולו והנזקים שנגרמים עלולים להיות בלתי הפיכים.
לכן מומלץ מאוד להקפיד בשגרה ככל שניתן על היגיינת הפה ושמירה על החניכיים – כדי שתוכלו להמשיך ולשמור על החיוך היפה שלכם!

לסיכום, 
מחלת חניכיים היא לא גזרת גורל. המחלה אמנם עלולה להתפתח אצל כל אחד ואחד מאיתנו, אך באמצעות הקפדה על ניקיון חלל הפה באופן יומיומי ועל טיפולי תחזוקה שוטפים אצל רופא השיניים והשיננית, ניתן למנוע את היווצרות המחלה או לבלום את החמרתה במקרה של מחלה פעילה.
במקרים בהם קיימת מחלה חריפה, מומלץ לאבחן ולטפל במרפאה בה קיים צוות מומחים לבריאות חלל הפה, השיניים והחניכיים. 

במרפאת המומחים בהנהלת ד"ר רחל ענר תמצאו את הרופאים המומחים הטובים ביותר ברפואת חניכיים ובתחומים נוספים. אנו נשמח לסייע לכם בכל שאלה ועניין בטלפון 09-7423435 או דרך האתר.

Share by: