הקשר בין מחלות חניכיים ומחלות נוספות

הקשר בין מחלות חניכיים למחלות נוספות


?מה הקשר בין מחלות חניכיים ובעיות בריאות נוספות

למחלות חניכיים השפעה וקשרים ישירים ועקיפים על מערכות הגוף האחרות, שחשוב לקחת בחשבון. ב- 5%-10% מקרב האוכלוסייה עלולה להתפתח מחלת חניכיים הקשורה למחלות לב, סוכרת ואף לידת פג. 

אם כן, למחלת חניכיים עשויים להיות קשרי גומלין עם מחלות אחרות אשר עלולים להשפיע או להחמיר מחלות אחרות ולהיפך. אז מהן אותן מחלות הנקשרות למחלת חניכיים ומה ניתן לעשות כדי למנוע את הופעתן או החמרתן?

ד"ר דור עברון, פריודונט מומחה אצלנו במרפאת המומחים, חושף את הקשרים בין מחלות חניכיים לבעיות רפואיות אחרות.

סוכרת
מחלת הסוכרת ומחלת חניכיים מזינות זו את זו ולכן מצריכות טיפול רציף ומדויק על מנת למנוע החמרה. חוסר איזון של רמות הסוכר בגוף עלול לגרום להחמרת מחלת חניכיים קיימת. מי שאובחן כחולה בסוכרת צריך להיבדק אצל מומחה חניכיים ובמידת הצורך לבצע טיפול מתאים למניעת החמרה. 
ישנה חשיבות גבוהה במקרה הזה לעבודה בשיתוף פעולה בין הרופא המטפל לרופא השיניים, כדי שתהיה התאמה בין הטיפול בחניכיים למצב המחלה ולתרופות שמקבל החולה.
מחקרים הראו כי כאשר הטיפול היה משולב – נרשם שיפור הן במחלת החניכיים והן במצב הסוכרת. כאשר הסוכרת מאוזנת, נמנעת החמרת מחלת חניכיים ובמקביל, מחלת חניכיים שמטופלת היטב, תורמת לאיזון רמות הסוכר בדם.

מחלות לב
אנשים הסובלים ממחלות לב וממחלת חניכיים, נמצאים בסיכון מוגבר פי 10 ללקות בבעיות לב כליליות (סתימת כלי דם בלב) ביחס לחולי לב שאינם סובלים ממחלת חניכיים.
הסיבה לכך היא שכאשר קיימת מחלת חניכיים, קיים זיהום חיידקי אשר עובר את מנגנון ההגנה של הגוף. אותו זיהום חודר למערכת הדם, יוצר פלאק השוקע בכלי הדם ובכך עלול להחמיר את מחלות הלב הכליליות הכוללות סתימות כלי דם בלב והיצרות של כלי דם.

טיפול תכוף ויסודי במחלת החניכיים מפחית את הסיכוי להתפתחות מחלות לב כליליות. על החולים במחלות לב להקפיד על בדיקה וטיפול מוגברים של חלל הפה והחניכיים. 
גם במקרים אלו, המצב האופטימלי הוא טיפול משולב של רופא השיניים עם הרופא המטפל.

אוסטאופורוזיס
אוסטאופורוזיס הינה מחלה אשר גורמת להידלדלות העצם. כחלק מהטיפול המקובל במחלה, חולים רבים נוטלים תרופות המסייעות לחיזוק העצמות. לעיתים רחוקות אותן תרופות עלולות לגרום לנזק בחלל הפה המתבטא בנמק של עצם הלסת.
ניתן לטפל במקרים של נמק עצם הלסת באמצעות שינוי מינון התרופות או באמצעות הימנעות מהן לפרק זמן מסוים, בתיאום ובהנחיית הרופא המטפל. במקרים בהם כל אלו לא עוזרים, ניתן לטפל בבעיה על ידי טיפול כירורגי מתאים.

השתלות מח עצם ואיברים
השתלת מח עצם והשתלות איברים מצריכים 'השבתה' של המערכת החיסונית לשם קליטת האיבר באופן תקין. כאשר המערכת החיסונית מושבתת עולה הסיכון שזיהום שמקורו במחלת החניכיים יסכן את האיבר המושתל. לכן, טרם ביצוע ההשתלה, על המטופל לעבור סדרת בדיקות יסודיות לבירור קיום מחלות וזיהומים בגוף. מכיוון שחלל הפה הינו מוקד עתיר בחיידקים, יש לאבחן ולטפל במחלות הקיימות בפה ובחניכיים מכיוון שאלו עשויות להחמיר ולגרום לזיהומים ולמחלות נוספות, כאשר המערכת החיסונית מושבתת. הטיפול המתאים ניתן למטופל לאחר בירור ואבחון יסודיים על ידי מומחה למחלות חניכיים.

עישון 
לצד נזקי העישון הרבים הוא גם מהווה את אחד הגורמים המשמעותיים ביותר להחמרה של מחלת חניכיים. רבים נוטים לחשוב כי הניקוטין הקיים בסיגריות הוא זה אשר גורם למחלת החניכיים אך החימום האינטנסיבי של חלל הפה באמצעות העישון הוא הגורם העיקרי להתפתחות המחלה. החימום הקבוע גורם לירידה בכמות כלי הדם, מצמצם את זרימת הדם בחלל הפה, מפחית את פעילות מערכת החיסון וכך מזרז את תהליך התפתחות הדלקת.

הריון
השינויים ההורמונליים המשמעותיים הקיימים אצל נשים בהיריון, עלולים לגרום לדלקות חניכיים, רגישות יתר ודימום מהחניכיים. אלו תופעות נורמליות להריון, אינן מהוות סיכון, וניתן לטפל בהן באמצעות תחזוקה שוטפת של היגיינת חלל הפה, הכוללת ביקור תכוף אצל השיננית.

במקרים בהם קיימת מחלת חניכיים הרסנית, עולה השכיחות ללידות מוקדמות ב-10%-20%. הגורם לכך הוא החומרים, ההורמונים ונוגדי הדלקת המופרשים אל מחזור הדם כתגובה למחלת החניכיים, העלולים להוביל לתהליך של זירוז לידה.

איך מזהים מחלת חניכיים פעילה?
דלקות חניכיים מאופיינות באודם בחניכיים, דימום בעת הצחצוח והניקוי ובנפיחות של החניכיים. 
ישנם שני סוגים עיקריים של מחלות חניכיים:
1. מחלת חניכיים אגרסיבית – מופיעה בגיל צעיר מאוד, מתקדמת מהר וגורמת לאיבוד העצם. 
2. מחלת חניכיים כרונית – מופיעה בגילאי 30+, מתקדמת לאט יותר. 
לא ידוע מה הופך מחלת חניכיים לכרונית, ולכן עם הימצאות הסימנים המזהים, חשוב להגיע בהקדם לרופא שיניים לצורך אבחון וטיפול.

איך מטפלים במחלת חניכיים קיימת, בפרט לצד מחלות ומצבים רפואיים נוספים?
  • מגיעים לבדיקה ולאבחון של מצב החניכיים מידי חצי שנה עד שנה לכל המאוחר.
  • מגיעים לטיפול אצל שיננית מידי חודשיים - שלושה על מנת לבצע ניקוי יסודי של השיניים והחניכיים ועל מנת למנוע הצטברות חיידקים בחלל הפה.
  • מקפידים על תחזוקה ביתית הכוללת צחצוח נכון ושימוש בעזרים (מברשת שיניים חשמלית, קיסמים, שטיפה באמצעות סילונית ועוד) לניקוי חלל הפה.
  • במקרים בהם המטופל סובל מדימום חריף, ישולב גם טיפול אנטיביוטי. אם אין ברירה, נוקטים גם בטיפול כירורגי מתקדם שבאמצעותו מגיעים לאזורים שאליהם לא ניתן להגיע בניקוי רגיל. 


לסיכום,
קיימים גורמים רבים, מחלות ומצבים רפואיים שונים אשר עלולים לגרום להחמרה של מחלת חניכיים ובמקביל מחלת חניכיים פעילה, עלולה לגרום להחמרה של מחלות אחרות. 
אז מה עושים? שומרים על השיניים ועל החניכיים ככל שניתן. מקפידים להגיע אל השיננית ושומרים על היגיינת חלל הפה באמצעות צחצוח נכון וניקוי הפה באופן יומיומי. כל אלו מפחיתים את הסיכון להיווצרות מחלת חניכיים ומונעים החמרה של מחלת חניכיים קיימת.

בכל מצב בו קיימת מחלת חניכיים או קיים חשד לבעיות חניכיים, מומלץ לפנות לבדיקה ואבחון אצל מומחה למחלות חניכיים, לשם אבחון מדויק וטיפול.



במרפאת המומחים תמצאו את כל הרופאים המומחים המטפלים בבעיות החניכיים, השיניים וחלל הפה.
לקביעת אבחון ובדיקה אצל מומחה למחלות חניכיים, ניתן ליצור אתנו בטלפון 09-7423435
Share by: