שיקום הפה ואסתטיקה

שיקום הפה ואסתטיקה


?מהו תחום שיקום הפה

שיקום הפה הוא תחום מומחיות ברפואת שיניים הדורש שנות הכשרה נוספות לאחר לימודי רפואת השיניים. מסלול ההתמחות הוא ארוך ובסיומו על המתמחה לעבור בהצלחה בחינות התמחות מטעם המועצה המדעית של הסתדרות רופאי השיניים ומשרד הבריאות לקבלת התואר "מומחה לשיקום הפה". 

הרופא המשקם עוסק בהחזרה ושיפור התפקוד והאסתטיקה של השיניים עד לקבלת בריאות מלאה של הפה ומערכת הלעיסה. הרופא מבצע מגוון רחב של טיפולים, החל מטיפולים פשוטים יחסית כדוגמת סתימות וכתרים ועד לטיפולים מורכבים ביותר. ביניהם השלמת חסר שיניים נרחב ושיקום לסתות שלמות, טיפול בבעיות הנוצרות כתוצאה מיחסים לא תקינים בין שתי הלסתות שעלולות ליצור הפרעות בתפקוד ואכילה (בעיות של סגר תקין) וכן טיפול בהרגלי הידוק וחריקת שיניים (ברוקסיזם).

לקבלת מידע נוסף אודות השתלת שיניים בכפר סבא חייגו עכשיו 09-7423435 או צרו עמנו קשר דרך האתר ואנחנו נשמח לעמוד לשירותכם.

כיצד מתבצעת בדיקה ע"י מומחה לשיקום הפה?
מהלך הבדיקה מורכב וכולל איסוף נתונים על המטופל, היסטוריה רפואית ומצב בריאות עדכני, בדיקה פה מקיפה, צילומי רנטגן, הכנת מודל לימוד מגבס של השיניים וצילומי פנים. הבדיקה נעשית תוך התייחסות מעמיקה לכל מרכיבי מערכת הלעיסה- שיניים, לסתות, מפרקי הלסת, שרירים והמערכת העצבית והיחסים ביניהם. לעתים, נעזר בייעוץ עם מומחים מתחומים נוספים. על כן, בדיקה מעמיקה ומורכבת זו יכולה להתפרס על פני מספר פגישות. המומחה בונה תכנית טיפול המתאימה למטופל ואפשרויות חלופיות על פי מצב הבריאות הכללי ומצב הפה והשיניים תוך התחשבות בציפיות ואפשרויות המטופל. פעמים רבות בטיפולים מורכבים מגובש צוות מומחים.

מה הם הטיפולים השכיחים בשיקום הפה?

כתר

מתי יש צורך בביצוע כתר?
כאשר כותרת השן נפגעת באופן נרחב עקב ריקבון או שבר ולא ניתן להסתפק בשחזור שן ע"י סתימה. במצבים אלו, השן חלשה ועמידה פחות בפני עומסים של כוחות הלעיסה. לכן, יש להגן על קירות השן מפני סדקים או שברים ע"י הוספת חיזוק - כתר- ה"מולבש" על גבי השן ומקיף אותה מכל צידיה.

מהו כתר?
כתר הוא תחליף מלאכותי לשיקום של כותרת שן קיימת שאיבדה חומר שן ותפקידו לשחזר את התפקוד והאסתטיקה של השן. הכתר בד"כ מכסה את כל המשטחים סביב השן ,מעניק הגנה בפני כוחות הלעיסה ובכך מאריך את חיי השן ומקטין את הסיכון להופעת סדקים או שברים. השן עוברת הכנה ע"י הקטנתה (השחזה) בכל המימדים על מנת שניתן יהיה ל"הלביש" עליה את הכתר מבלי לפגוע בממדים הטבעיים שלה. ניתן ל"הלביש" כתר גם על שתל שהותקן באזור חסר של שן בודדת. כתר מיוצר במעבדה על פי מרשם מהרופא השיניים המטפל ודורש מספר שלבי ביניים ומדידות שונות בפה המטופל. בסיומם הכתר מודבק על גבי השן (או השתל) המושחזת תוך התייחסות מקסימלית לשמירה על בריאות השיניים, החניכיים והסגר האופטימאלי. 

ממה כתר עשוי?
כיום הכתרים הנפוצים מתחלקים לשתי קבוצות עיקריות: כתרי חרסינה מאוחה למתכת המיוצרים משכבה פנימית של שלד מתכת מצופה בשכבה חיצונית ואסתטית עשויה חרסינה. הקבוצה העיקרית השנייה הינם כתרים ללא שלד מתכת המבוססים על חומרי זירקוניה, אלומינה או חרסינה בעלי אסתטיקה משופרת ומיוצרים בטכניקות מעבדה חדשניות. 

לדברי ד"ר זילברברג, מומחה לשיקום הפה "על מנת להשיג תוצאות אסתטיות ברמה הגבוהה ביותר יש לדאוג שכל שלבי הטיפול יבוצעו ברמה הדקדקנית ביותר ותוך תשומת לב לפרטים הקטנים, וכך אני מקפיד. החל משלב הבדיקה הראשונית, האבחנה, ההדמיה, ולאורך כל שלבי ביצוע העבודה עד לסיומה. כל זאת תוך שאני נעזר בחוש אסתטי מפותח, ובסיוע של טכנולוגיות חדישות ומעבדת שיניים ברמה הגבוהה ביותר".

גשר

מתי יש צורך בביצוע גשר?
לעתים במצבים כמו עששת (ריקבון שיניים) ומחלת חניכיים מתקדמת, הפגיעה הרסנית והשן צריכה להיעקר. השלמת חסר שן/שיניים חשובה מבחינה תפקודית (לעיסה, דיבור ), שמירה על בריאות הפה, השיניים הקיימות (מניעה של בקיעת יתר של שיניים נגדיות, תזוזה והטיה של שיניים הסמוכות לחוסר והיווצרות מרווחים בן השיניים), ומבנה הפנים וכמובן מסיבות אסתטיות. 

מהו גשר?
השלמת שן חסרה מתאפשרת באמצעות יחידה תלויה של תחליף שן מלאכותית (פונטיק) המחוברת משני צידיה ליחידות המולבשות על שיניים טבעיות הסמוכות לחסר, שעברו הכנה בדומה לשן המקבלת כתר. ניתן להכין את שתי השיניים הסמוכות או יותר, מצידי החסר שישמשו כשיניים מאחזות לגשר. הגשר יודבק לשיניים שעברו הכנה כאשר ביניהן מספר יחידות תלויות בהתאם לגודל החסר. שיניים אלו משמשות תמיכה ואחיזה (שיניים מאחזות) לשן המלאכותית שהושלמה "המרחפת" ביניהן ונוגעת קלות ברקמה הרכה.

גשר מרילנד - גשר זה מיועד בעיקר לשחזור חסר של שן קדמית. גשר זה דורש הכנה מינימלית ושמרנית של השיניים מצידי היחידה התלויה (פונטיק). בשיטה זו אין צורך בהכנה הדורשת הקטנה (השחזה) של השיניים הצדדיות. משני צידי היחידה יוצאות "כנפיים" עשויות בסיס מתכת או חומרים אחרים ללא מתכת המודבקים לשיניים הצדדיות בחלקם הפנימי, הפונה לחלל הפה.

גשר על שתלים - ניתן למקם מספר שתלים באזור חסר השיניים ולחבר עליהם גשר או כתרים בודדים. פתרון זה מאפשר להימנע משימוש בשיניים סמוכות חיות אשר לצורך קבלת גשר עוברות הקטנה ע"י הסרת חומר שן בריא. גשר על שתלים משמש כפתרון עדכני לחסר שיניים נרחב בפה. 

ממה הגשר עשוי?
גשר מבוצע במעבדה על פי מרשם מרופא השיניים המטפל, ומיוצר על סמך מידות שנלקחו בפה המטופל. הגשר מיוצר מאותם החומרים בהם משתמשים לייצור כתר כפי שהוסבר קודם לכן. 

שן תותבת

מתי יש צורך בביצוע תותבת?
במצב חסר של שיניים בפה ניתן לספק פתרון חלופי לשיקום זמני או קבוע באמצעות תותבת. זהו מכשיר שנועד לשחזר מלאכותית חסר שיניים ולהחזיר פונקציה ואסתטיקה למטופל. המכשיר ניתן להוצאה מהפה ע"י המטופל ובכך מהווה פתרון שיקומי נשלף. זאת בשונה מאפשרויות הטיפול שהוזכרו עד כה (כתרים, גשרים) המהווים שיקום קבוע שאינו ניתן להוצאה מהפה ע"י המתרפא (אך ניתן להסרה ע"י הרופא). חשוב לציין כי פתרון זה בד"כ זול ומהיר יותר לעומת אפשרות הטיפול של שיקום קבוע בפה. כמו כן במצבים מסוימים (למשל רפואיים), לא ניתן לבצע את שיקום קבוע כך שהפתרון החלופי האפשרי היחידי הנותר הוא שיקום נשלף. 

מהי תותבת?
תותבת חלקית - תותבת חלקית נשלפת משחזרת באופן מלאכותי חסר של חלק מהשיניים בלסת, חניכיים ורקמות אחרות שאבדו. תותבת חלקית נשלפת נשענת ונתמכת ע"י השיניים הנותרות בלסת והרקמות הרכות בפה. 

תותבת שלמה - תותבת שלמה נשלפת משחזרת מלאכותית חסר של כל השיניים, החניכיים ושאר הרקמות האחרות שאבדו בלסת. התותבת השלמה נשענת אך ורק על הרקמות הרכות בפה, כאשר בלסת העליונה ניתן להשתמש ביצירת ואקום להגברת האחיזה.

תותבת על - תותבת נשלפת (חלקית או שלמה) הנשענת על שתלים או שאריות של שיניים ושורשי שיניים (גדמים) המגדילים את יציבות התותבת בפה. השארת שאריות ושורשי שיניים בפה שומרת על נפח עצם הלסת ומקטינה את ספיגה הטבעית שלה לאחר עקירות. לעתים ניתן לבצע מחברים על גבי השורשים שהושארו, להגברת אחיזת התותבת. התקנת שתלים לתוספת אחיזה נהוגה בעיקר בלסת התחתונה להגביר את האחיזה שממילא מוגבלת בלסת זו עקב חוסר אפשרות ליצירת וואקום והתנועתיות המוגברת של הלשון.

ממה עשויה תותבת?
תותבת על ושלמה עשויות מחומר פלסטי בצבע ורוד (המדמה חניכיים) הקרוי אקריל ומהווה את בסיס התותבת עליו מונחות השיניים המלאכותיות העשויות גם הן מחומר אקרילי. 

בתותבת חלקית משולב בבסיס התותבת באופן ניסתר שלד מתכת. השיניים העשויות אקריל משלימות את אזור החסר של תוך עקיפת השיניים הקיימות בפה ואחיזת התותבת הינה הן על החניכיים והן באמצעות ווי מתכת על השיניים הנותרות. 

התותבות למיניהן מיוצרות במעבדה על פי מרשם ומידות מיוחדות מהרופא השיניים המטפל ודורש מספר שלבי ביניים ומדידות שונות בפה המטופל.

טיפולים שכיחים נוספים

הידוק וחריקת שיניים (קלנצ'ינג וברוקסיזם) - שחיקת שיניים היא תהליך טבעי שמתרחש בפה כתוצאה ממגעים בין השיניים בזמן סגירת הלסתות. הרגלים מסוימים יכולים לגרום להאצה בתהליך וביניהם הידוק וחריקת שיניים. כוחות חזקים אלו יכולים להתרחש באופן לא מודע במהלך כל היום, אך התופעה נפוצה בעיקר בזמן השינה במהלך הלילה. יש החמרה בהרגלים הללו במצבי מתח נפשי. עם הזמן הרגלים אלו עלולים לגרום להפעלת עומס על השיניים ולשחיקה פתולוגית שלהם, כאבי שרירי הפנים, כאבי ראש וכן כאבים ומחלה במפרקי הלסת. להרגלים אלו גם השפעה גם על בריאות החניכיים והרקמות הסובבות את השיניים והשתלים. יש לציין כי תופעה זו שכיחה בקרב ילדים אך לרוב אינה דורשת טיפול. 

הטיפול המומלץ הוא שימוש במגנן לילה (סד סגרי). זהו מתקן עשוי אקריל שקוף המותאם באופן אישי ומדויק לשיניים בלסת ומולבש עליהם (לסת עליונה או תחתונה על פי החלטת הרופא המטפל). בזמן הרכבתו, המגנן מיועד להגנה על השיניים ויתר הרקמות בפה כך שמפזר את הכוחות ונשחק בעצמו ובכך מונע שחיקה והפעלת עומסים כבדים על שיניים ושתלים. קיימים סוגי שונים של מגנן לילה כאשר הנפוץ ביותר הוא סד הלילה המותאם לרוב ללסת העליונה, מורכב בפה במשך הלילה ומאפשר גם הרפיית שרירי הלסת בשינה. 

טיפולים אסתטיים לשיניים – קיימת עליה בשנים האחרונות במודעות ודרישה לטיפולים עקב צרכים אסתטיים בשיניים. למשל שינויי צבע בשן, סדקים או שברים בשכבת האמייל החיצונית של השן. 

פתרונות אפשריים נוספים לטיפול בצרכים האסטטיים כוללים הלבנת שיניים וציפויי חרסינה (למינייט) ודורשים ידע וניסיון מתאימים. 

הלבנת שיניים חיצונית נעשית בשתי שיטות עיקריות: ערכה ביתית הכוללת הרכבת מגן מיוחד על השיניים, המיוצר על פי מידה המתאימה לשיני המטופל ובתוכו מניחים גל מיוחד בעל כושר חימצון המאפשר הבהרה של גוון השן הקיים. הלבנה במרפאה ע"י חומר הלבנה המונח על השיניים ומשופעל באמצעות מנורה מיוחדת המזרזת את פעולתו.

שיניים תותבות – שאלות ותשובות

מה הן שיניים תותבות?
שיניים תותבות הינן שיניים מלאכותיות אשר מותקנות בפי המטופל ומיועדות לתפקד בדיוק כמו שיניים טבעיות. שיניים אלה עשויות מחומרים כגון אקריליק וכרום, והן מאפשרות לאדם שסובל מחסרון שיניים להמשיך לתפקד כרגיל בעת אכילה, דיבור וחיוך.

האם שיניים תותבות הן קבועות או נשלפות?
יש שיניים תותבות נשלפות, שאותן מרכיבים על גבי שיניים טבעיות קיימות, ואשר ניתן וצריך לשלוף אותן באופן יומיומי לצורכי ניקוי. שיניים אלה מותקנות בפיו של אדם שלא חסרות לו כל השיניים אלא רק אחת או חלק, והן משלימות את הקשת הטבעית של השיניים. לעומת זאת, יש שיניים תותבות קבועות, שמתאימות לאנשים שחסרות להם כל השיניים. שיניים אלה מחוברות לחלל הפה באמצעות הברגה על גבי שתלים, כך שלא ניתן לשלוף אותן ללא התערבות רופא.

איך בוחרים בין תותבות קבועות לנשלפות?
כאשר מדובר במצב שבו יש חסר שיניים שאי אפשר לשקם באמצעות שתלים או בדרכים אחרות, אולם כאשר עדיין קיימות בפה שיניים טבעיות – עדיף יהיה לעשות שימוש בשיניים תותבות נשלפות. בכל שאר המקרים – עדיף יהיה לעשות שימוש בשיניים תותבות קבועות.

איך אדע האם מתאימות לי שיניים תותבות נשלפות?
אם חסרות לך מספר שיניים ואין באפשרותך לבצע טיפולים כירורגיים מורכבים מכל סיבה שהיא (רפואית, כלכלית או אחרת), כדאי יהיה לבצע שיקום זמני של השיניים באמצעות התאמת תותבות נשלפות. מדובר בפעולה קלה יחסית אשר אינה כרוכה בהוצאות גבוהות במיוחד, ולכן היא יכולה להתאים לאנשים רבים. חשוב לציין, כי התאמת שיניים תותבות נשלפות צריכה להתבצע אך ורק על ידי רופא המתמחה בתחום, שכן חוסר דיוק בהתאמה עלול לגרום למטופל לאי נוחות גדולה ולפגיעה באיכות חייו.

מה ההבדל בין שיניים תותבות קבועות לנשלפות?
מלבד העובדה שאלה קבועות ולא ניתנות להסרה ואלה נשלפות וחייבות להישלף מדי יום לצורכי ניקוי, הרי שהחומרים מהם הן עשויות שונים. שיניים תותבות קבועות עשויות ברוב המקרים מזירקוניה או מחרסינה עם או בלי בסיס העשוי מסגסוגת מתכות, ואילו תותבות נשלפות עשויות בדרך כלל מחומר פלסטי, המחובר לבסיס שעשוי מסגסוגת מתכות.

כיצד מתבצעת התאמה של שיניים תותבות נשלפות?
תהליך ההתאמה של שיניים תותבות מצריך מיומנות גבוהה של הרופא. התהליך מתחיל בנטילת מטבעים של לסתות המטופל ושליחתם למעבדת טכנאות שיניים, שם יוכן עבור השיניים הבסיס המתכתי והחלק הפלסטי שמעליו. תהליך זה אורך מספר פגישות על מנת שההתאמה תהיה מדויקת ועל מנת שהסגר של התותבות יאפשר למטופל ללעוס היטב, לדבר כמו שצריך וליהנות ממראה אסתטי של פנים הפה.

מהי התחזוקה הנכונה של שיניים תותבות נשלפות?
תותבות נשלפות חשוב מאוד לנקות בסיום כל ארוחה, על מנת שלא יישארו שאריות מזון תחתיהן אשר עלולות לגרום להיווצרות עששת ונזקים אחרים בחלל הפה. את הניקוי יש לבצע באמצעות מברשת וסבון נוזלי, על מנת לוודא שלא נשארות שאריות אוכל בכלל. בלילה יש להסיר את השיניים ולהשרותן בתמיסה מיוחדת, אותה ניתן להשיג בכל בית מרקחת. כמו כן, כאשר מרכיבים שיניים תותבות נשלפות חשוב מאוד להקפיד על היגיינת פה ברמה מאוד גבוהה. יש להקפיד לצחצח את השיניים הטבעיות שנותרו בחלל הפה, לעסות את החניכיים ולהשתמש בחוט דנטלי על מנת לסלק שאריות מזון מחלל הפה ומהרווחים בין השיניים.

האם יש לשיניים תותבות נשלפות יתרונות על פני תותבות קבועות?
בהחלט כן:
  • טיפול מהיר – הרכבת שיניים תותבות נשלפות היא תהליך מהיר יחסית, המאפשר למטופל לחזור כמה שיותר מהר לשגרת החיים שהייתה לו כשהיו לו כל השיניים ולשפר בצורה משמעותית את איכות החיים.
  • טיפול זול יחסית – עלויות התאמת שיניים תותבות נשלפות הן הרבה יותר נמוכות מהעלויות הכרוכות בהתאמת שיניים תותבות קבועות, ולכן הן מאפשרות גם למי שאין ברשותו סכומי כסף גבוהים לשפר מאוד את איכות החיים.
  • החזרת הביטחון העצמי – מי שסובל מאובדן שיניים סובל הרבה פעמים מפגיעה בביטחון העצמי. שיניים תותבות נשלפות משיבות לו את המראה האסתטי הרגיל, דבר שמסייע מאוד בשיפור הביטחון העצמי.
מה החסרונות של שיניים תותבות נשלפות?
לשיניים תותבות נשלפות יש גם חסרונות, ביניהם:
  • תזוזה בפה – מכיוון ששיניים אלה אינן מקובעות לפה, הן יכולות לזוז תוך כדי אכילה ולגרום למטופל אי נוחות. בנוסף לכך, בעת התזוזה פירורים וחלקיקי מזון יכולים לחדור מתחת לבסיס השיניים, ואלה יכולים גם הם לגרום אי נוחות למטופל.
  • לחץ על השיניים הטבעיות – שיניים תותבות נשלפות מורכבות על גבי שיניים טבעיות, והדבר יכול לגרום ללחץ חזק על השיניים הטבעיות והן עלולות להיחלש ואף להישבר. את הבעיה הזאת ניתן לפתור כמעט לגמרי אם מוסיפים שתלים מתחת לתותבת, וכך השיניים התותבות הנשלפות מתפקדות ממש כמעט כמו שיניים תותבות קבועות.
כמובן, שהתאמת שיניים תותבות צריך להיעשות על ידי רופא שיניים משקם המתמחה בהתאמת תותבות, תוך התחשבות במצב השיניים של המטופל, ביכולותיו הכלכליות ובהעדפותיו האישיות.

ד"ר ניר זילברברג במרפאת המומחים של ד"ר רחל ענר מתמחה בהתאמת שיניים תותבות, ומספק שירות מקיף תוך התחשבות מלאה במצבו של המטופל ובהעדפותיו. לקבלת מידע נוסף ולהזמנת תור חייגו 09-7423435 ונשמח לעמוד לשירותכם.
Share by: