טיפולי שורש

טיפולי שורש


?מהי אנדודונטיה

מקור השם "אנדודונטיה" במילים היווניות אנדו-בתוך, אודונט-שן. בטיפולים האנדודונטיים מטפלים "בתוך השן". מומחה לאנדודונטיה - טיפולי שורש, הוא רופא שיניים שלאחר סיום לימודי רפואת השיניים השלים תכנית התמחות באנדודונטיה בת מספר שנים במוסד לימודים המוכר ע"י משרד הבריאות, ועמד בהצלחה בבחינות הרישוי של משרד הבריאות.

לקבלת מידע נוסף אודות טיפולי שורש בכפר סבא חייגו עכשיו 09-7423435 או צרו עמנו קשר דרך האתר ואנחנו נשמח לעמוד לשירותכם.

מדוע להפנות למומחה?
כל רופאי השיניים מוסמכים לבצע טיפולי שורש. אך מומחה לטיפולי שורש מקבל הכשרה מיוחדת לביצוע טיפולים מסובכים, ועוסק רק בסוג טיפול זה. יכולת האבחנה, כישוריו, הידע וכן שימוש בציוד מתקדם כגון: מיקרוסקופ טיפולי, רנטגן דיגיטלי, ומכשור אולטרא-סוני העומדים לרשותו מאפשרים לו להעניק למטופלים טיפול באיכות וברמה הגבוהה ביותר.  איכות טיפול השורש תקבע לא רק את הצלחת הטיפול בעתיד הקרוב אלא את שרידותה של השן והשיקום בטווח הארוך.

סוגי הטיפולים

טיפול שורש
השן מורכבת מכותרת - החלק שמעל החניכיים, ומשורש - המעוגן בתוך עצם הלסת ועטוף בחניכיים. אל השן נכנסים כלי דם ועצבים דרך קצה השורש לתוך "רקמת המוך". רקמה זו תפקידה להזין את השן ולהתריע בתגובה לחדירת גירויים מזיקים. מוך השן יכול להיפגע כתוצאה מעששת- חדירת חיידקים, חבלה, מחלת חניכיים מתקדמת או סדק בשן.

לעתים טיפול שורש נובע מן הצורך בשיקום השיניים (כתרים וגשרים) ומטרתו למנוע כאבים ‏וזיהומים עתידיים לפני ביצוע שיקום דנטלי.‏ כאשר העששת חודרת את הכותרת ומגיעה אל מוך השן, יכולים החיידקים לחדור אל גופנו מהכותרת הפגועה ומשם דרך תעלות השורש ישירות אל העצם בלסת. הזיהום שחדר אל הלסת יכול להתפשט אל אזורים בראש ובצוואר ובמקרים חריגים אף להוות סכנת חיים. בטיפול השורש אנו מנקים ומעצבים את תעלות השורש בצורה מיוחדת על מנת שנוכל לאטום את המעברים האלו בפני חדירה של חיידקים בצורה מיטבית. 

בתום טיפול השורש יניח הרופא סתימה זמנית בכותרת השן. השלב הבא הוא שיקום כותרת השן הפגועה על-ידי הרופא המטפל, אם על-ידי שיחזור בלבד, או במקרים של הרס כותרת נרחב בעזרת מבנה, המשלים את חומר השן החסר וכתר העוטף ומכסה את המבנה וחומר השן שנותר. כאשר טיפול השורש ושיקום השן נעשים בסטנדרטים הגבוהים ביותר סיכוי השן לשרוד ולתפקד בפה באופן תקין ובריא גבוה ביותר. 

חידוש טיפול שורש 
במקרים מסוימים טיפול השורש עלול להיכשל. אבחון כישלון יעשה כאשר קיימים סימפטומים כגון, כאבים בזמן לעיסה או ללא קשר לגירוי חיצוני הנובעים מדלקת בקצה השורש שנגרמה כתוצאה מחיידקים אשר הצליחו לחדור למרות טיפול השורש, המבנה והכתר. לעתים ניתן לאבחן דלקת בקצה השורש בצילום הרנטגן ללא סימפטומים. בשני המקרים ההמלצה היא לטפל, מכיוון שמחקרים הראו שדלקות מסוג זה טבען להחמיר עם השנים.

בקצה השורש קיים זיהום ותהליך דלקתי שמקורו בחיידקים הנמצאים בתוך תעלת השורש. גם טיפול אנטיביוטי לא יעיל במקרים אלו, מכיוון שהאנטיביוטיקה לא חודרת אל תוך תעלות השורש. בכדי להתגבר על הזיהום יש להגיע לאזור זה, לנקות ולאטום אותו מחדש. חידוש טיפול שורש הוא בעצם טיפול שורש חוזר. לרוב יש צורך בהסרת הכתר והמבנה הלקויים גם כן. במקרים חריגים ניתן לבצע את חידוש טיפול השורש דרך הכתר הקיים. לאחר מכן הרופא יוציא את כל סתימת השורש הישנה. המטרה היא לשפר את טיפול השורש הקודם ולהוציא כמה שיותר חיידקים ממערכת תעלות השורש. במקרים מסוימים ניתן לאתר תעלות שפוספסו בטיפול הקודם ואזורים שלא טופלו כראוי. 

במהלך הטיפול המומחה לטיפולי שורש, משתמש במיקרוסקופ כדי לאתר את אותם אזורים בעייתיים שלא טופלו כראוי בטיפול הראשוני. בנוסף, שימוש בציוד וחומרים מתקדמים בכדי לנקות את התעלות ולהתגבר על כשלים מהטיפול הראשוני. הטיפול הוא יסודי ושיטתי ולכן זמן הטיפול אצל מומחה לרוב ארוך, אך גם איכות ניקוי ואיטום התעלות טוב יותר. סיכויי ההצלחה של רוב חידושי טיפול השורש הם טובים ונעים מעל 80%, לכן לרוב ההמלצה היא לנסות ולהציל כל שן שניתן יהיה לשקם אותה מחדש בהמשך. 

אחוזי ההצלחה המצטברים של הטיפולים האנדודונטיים האיכותיים לא נופלים מאלו של השתלים המתקדמים ביותר. מומלץ להתייעץ עם מומחה לטיפולי שורש טרם קבלת החלטה על עקירת שן מסיבה אנדודונטית- דלקת במוך השן או בקצה השורש.

אפיסקטומי (טיפול שורש כירורגי)
פעולה כירורגית המאפשרת לטפל ישירות בדלקת הקיימת בקצה השורש ללא הצורך להסיר את הכתר והמבנה התקינים. הטיפול כולל הפשלת החניכיים ופתיחת חלון בעצם, דרכו יתבצע ניקוי קצה התעלה ואיטומו. סילוק החיידקים מקצה השורש ואיטום תקין של התעלה מונע את המשך מעבר החיידקים ותוצריהם אל העצם ובכך מונע את המשך הדלקת. במקרים המתאימים מדובר בפעולה חד פעמית, יחסית מהירה, ללא צורך בהחלפת הכתר והמבנה ובעלת סיכויי הצלחה גבוהים- מעל 90%.

טיפול בחבלות דנטליות
שיניים שנפגעו לאחר חבלות זקוקות לטיפול מידי ומדויק המבוסס על היצמדות לפרוטוקולים מקובלים ומעודכנים. במקרים אלו חשיבות רבה לאבחנה מהירה ומדויקת של אופי החבלה, הצורך והעיתוי של טיפול השורש. ביצוע הטיפול המתאים באופן המיטבי ומעקב צמוד לאורך זמן אחר השיניים יגדיל את סיכויי ההצלחה וימנע סיבוכים בעתיד. התמודדות עם מקרי טראומה דנטלית נלמדת בהרחבה בתכנית ההתמחות באנדודונטיה.

הבהרת שיניים לא חיות לאחר טיפול שורש
במקרים מסוימים עקב אובדן החיות של השן או שימוש בחומרים מסוימים במהלך הטיפול, השן עלולה להתכהות ולשנות את צבעה לאחר טיפול שורש. על-ידי הכנת החלל בתוך כותרת השן והנחת חומרים מבהירים ניתן להחזיר לשן את צבעה המקורי ובכך להימנע מפתרונות אסתטיים אחרים אשר יחסית הרסניים ויקרים, כגון כתר או ציפוי חרסינה. לעתים יש צורך במספר מפגשים עד הגעה לגוון השן הרצוי.

הנחיות לאחר טיפול

הנחיות לאחר טיפול שורש/חידוש טיפול שורש:
  • אין לאכול שעתיים לאחר הטיפול. ניתן לשתות שתיה קרה וחמה.
  • יש להימנע ככל הניתן מללעוס בצד בו בוצע הטיפול עד לביצוע שיחזור קבוע מחשש לשבירת השן.
  • בימים שלאחר הטיפול בדרך כלל השן תהיה רגישה לתקופה קצרה וזו תופעה נורמלית בשל תגובת הרקמות מסביב לשן לתהליך הטיפול. במידת הצורך ניתן לקחת משככי כאבים בהתאם להמלצת הרופא.
  • במידה והסתימה הזמנית נפלה יש ליצור קשר עם המרפאה בהקדם. לעתים ניתן לחוש בטעם מר בפה מספר ימים לאחר הטיפול בשל שחרור שמן ציפורן(Eugenol) מהסתימה הזמנית.
  • במידה ומופיעים אחד מהסימנים הבאים יש ליצור קשר עם המרפאה: עליית חום הגוף, נפיחות באזור הטיפול, הגבלה בפתיחת הפה, שינוי תחושתי. במקרה של התפתחות כאבים חזקים מאוד ו/או נפיחות, יתכן ויש צורך לקחת אנטיביוטיקה. במקרים חריגים אלו יש צורך להתייעץ עם הרופא לצורך קבלת מרשם. חשוב להקפיד לסיים את כל כמות האנטיביוטיקה לפי הוראות המרשם.
  • בסיום טיפול השורש בוצע איטום קבוע של תעלות השורש, אך כותרת השן כוסתה בסתימה זמנית. בשלב זה דרוש שיחזור קבוע, לרוב מבנה וכתר, בכדי להגן על השן משבר או עששת. ברוב המקרים מומלץ להמשיך את הטיפול בשן לאחר שבוע-שבועיים מתום טיפול השורש. דחיית המשך הטיפול מסכנת את הצלחתו, הסתימה הזמנית עלולה ליפול או להישחק וחיידקים עלולים לחדור אל תוך השן.

הנחיות לאחר אפיסקטומי (טיפול שורש כירורגי):
על מנת לקצר את משך ההחלמה ולמנוע סיבוכים, יש להקפיד על כל ההוראות המפורטות.
  • במשך השעתיים הראשונות: לא לאכול, יש להסתפק בשתיית מים קרים.
  • ביום הניתוח: אין לירוק, אין לצחצח שיניים ואין לבצע שטיפות פה. יש להקפיד על אכילת מזון קר ורך.
  • למחרת: לשוב לצחצח שיניים בעדינות באזור הניתוח בעזרת מברשת רכה. להתחיל עם שטיפות במי מלח פושרים (1/4 כפית מלח בכוס מים), או במי שטיפה המומלצים ע"י המרפאה, פעמיים ביום למשך שבוע לאחר הצחצוח.
  • לא לשטוף את הפה ולא לירוק כל היום, אפילו אם יש מעט דם ברוק.
  • לא להרים את השפה בכדי לבדוק את האזור. המתח בהרמת השפה עלול לקרוע את התפרים ולהפריע לתהליך הריפוי.
  • לא לאכול דברים קשים או קטנים(כגון: פופקורן, גרעינים, בוטנים). 
  • ביום הניתוח יש להניח קרח על הפנים באזור הניתוח במשך 12 שעות לפרקי זמן של 10 דקות בהפסקות של 10 דקות בכדי להקטין את הנפיחות.
  • כאבים- עלולים להופיע עם חלוף סימני ההרדמה ועשויים להימשך בין 24-36 שעות. יש ליטול תרופות לשיכוך כאבים בהתאם להוראות הרופא.
  • נפיחות- היא תגובה טבעית של הגוף לטיפול ועשויה להופיע מספר שעות לאחר הניתוח. במידה ויש נפיחות היא תגיע לשיאה לאחר יומיים ואחר כך תרד בהדרגה.
  • דימומים- במקרה של דימומים באזור המנותח יש ללחוץ עם האצבע בעזרת גזה או שקית תה ולהתקשר למרפאה.
  • ביום הטיפול מומלץ לנוח ורק למחרת לחזור לפעילות שגרתית. יומיים לאחר הטיפול יש להימנע מפעילות גופנית מאומצת.
  • יש לחזור למרפאה כעבור 5-7 ימים להוצאת תפרים ולביקורת.
  • סיבוכים- במידה ויש סיבוכים כגון: חום, נפיחות ניכרת של הפנים, הגדלה של בלוטות הלימפה בצוואר, הגבלה בפתיחת הפה או דימום בלתי פוסק נא ליצור קשר עם המרפאה.
במרפאה של ד"ר ענר מבצע ד"ר תומר גולדברגר את כל הטיפולים בתחום של טיפולי שורש, באמצעות הציוד המתקדם ביותר ותוך מתן יחס אישי למתרפא. לקבלת מידע נוסף אודות הטיפולים השונים ולקביעת תור חייגו 09-7423435 או צרו עמנו קשר דרך האתר, ונדאג לחזור אליכם בחיוך.
Share by: